HEGYKÖZCSATÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG
WEBSITE TRANSLATE
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
IMAHÉT 2018
 
IMAHÉT 2016
 
IMAHÉT 2014
 
IMAHÉT 2013
 
IMAHÉT 2012
 
HEGYKÖZCSATÁRI IMAHÉT 2011
 
HEGYKÖZCSATÁRI IMAHÉT 2010
 
KONFIRMÁLÁS 2012
 
NŐSZÖVETSÉGI ZÁSZLÓAVATÁS
 
KARÁCSONY 2009
 
FŐMENÜ
 
HASZNOS LINKEK
 
KAPCSOLÓDÓ LAPOK
 
BLOG
Friss bejegyzések
2010.03.09. 18:41
2009.02.11. 20:00
Friss hozzászólások
 
ÓRA
 
NAPTÁR
2020. Június
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
LÁTOGATOTTSÁG
Indulás: 2007-12-29
 
SZÓTÁR
 
PPS - EK
 1. PPS – ek EGYHÁZI 1
 2. PPS – ek EGYHÁZI 2
 3. PPS – ek ÉRDEKES 1
 4. PPS – ek ÉRDEKES 2
 5. PPS – ek ÉRDEKES 3
 6. PPS – ek ÉRDEKES 4
 
INNEN VOLTAK

counter
 
KERESZTYÉN ÉNEK VIDEÓK
 
TE ERŐT ADSZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 
HÚSVÉTRA

HÚSVÉTI ELMÉLKEDÉS

 

Jn 14, 19c: „... mert én élek, és ti is élni fogtok”.

 

      Micsoda győzedelmes húsvéti bizonyságtétel ez, amit Jézus tanítványaitól búcsúzva mond el! Még a nagycsütörtöki-nagypénteki szenvedés előtt vagyunk, búcsúzik tanítványaitól, s nekik mondja: „Még egy kis idő, s a világ nem lát többé engem, de ti megláttok engem: mert én élek, ti is élni fogtok.” Akkor bizonyára nem értették, mit jelentenek Jézus szavai, sőt tiltakoztak is, magukban, halkan, vagy hangosan, mint Péter: „Mentsen Isten, Uram! Nem eshetik ez meg teveled!” (Mt16,22)

      A hét első napjának reggelén, a húsvéthajnal világosságában azonban csodálatosan ragyog fel ezeknek a szavaknak az örömhíre: „Én élek!”, mondja Jézus. Vagy ahogy az angyalok mondják a halottat kereső asszonyoknak: „Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincsen itt, hanem feltámadott!” (Luk 24,5-6) A nagyon öreg János evangélista, a Pátmosz-szigeti látomásában hallja a feltámadott Krisztus önmagáról szóló bizonyságtételét: „Ne félj, én vagyok az Első és az Utolsó, és az Élő, pedig halott voltam, és íme élek örökkön örökké.” (Jel 1,17c-18)

      Mit jelent ez neked most, a huszonegyedik század elején élő embernek, hogy ezen a húsvéton is eléd áll a Feltámadott az Ő Igéjében, s ezt mondja neked: én élek, és te is élni fogsz? Vagy kérdezzem a Heidelbergi Káté 45. kérdés-feleletének szavával, hisz amúgy is egy nagyon haszonelvű világban élünk: mit használ neked Krisztus feltámadása? Egy verstöredék jut eszembe, valahogy így szólt: hiába született meg Jézus Bethlehemben, ha nem született meg a te szívedben. Nemcsak Krisztus születése, feltámadása is személyes kérdés. Valaki úgy fogalmazott egyszer: senki sem tud helyetted húsvétot ünnepelni. S te sem tudsz senki helyett. Azt vagy te teszed meg, vagy nem teszed meg. A húsvéti ünneplésünknek pedig alapkérdése: hogyan viszonyulok Jézus feltámadásához. Ebben az első kérdés: hiszem-e? A második az, amit a káténk így fogalmaz: Mit használ nekem, neked Krisztus feltámadása?

      Most ennél a másodiknál időzzünk egy kicsit. S ha már a káté kérdését idéztem, legyen itt a csodálatos tömörségű és mélységű válasz is: Először, hogy az ő feltámadásával a halált meggyőzte, hogy minket részeseivé tehessen az ő halálával szerzett igazságnak. Másodszor, az ő ereje minket is új életre támaszt. Feltámadt, legyőzte a halált, tehát él.  Az első húsvét csodálatos eseménye, hogy Jézus a halál kemény valóságával szembehelyezte az Ő életének a valóságát. Ő él, nem a halálé az utolsó szó, hanem Azé, akinek adatott minden hatalom  mennyen és földön, még az elmúlás feletti hatalom is. Pedig ott, ama első húsvéton, annak a hétnek az első napján mindenki csupán a halál könyörtelen valóságával tudott számolni. Az asszonyok, Mária Magdaléna és a másik Mária, a Jakab anyja, akik még a szeretet utolsó jeleit akarják kifejezni azzal szemben, Akiről csak ennyit tudtak, hogy meghalt és eltemették az arimátiai József sírjába. A tanítványok, akik nem hisznek az asszonyok híradásának, húsvéti evangéliumának, hogy Jézus feltámadott, s előttük megy Galileába. Lehetne sorolni még: senki sem számol az Élővel. Miért kell újra és újra beleáradjon életünkbe a húsvéti bizonyságtétel: élek én és ti is élni fogtok? Mert mi magunk is nagyon sokszor csak a halál bizonyosságával számolunk. Így gondolkodunk, így beszélünk, így élünk.

      Pedig Ő él, feltámadt, legyőzte a halált, hogy ennek a győzelemnek az erejével mi is új életre támadjunk. Ahogy mondja igénkben: ti is élni fogtok. Feltámadása és élete a mi feltámadásunk és életünk forrása. Folytatva a Heidelbergi Káté válaszát: Krisztus feltámadása a mi dicsőséges feltámadásunk biztos záloga. „Ő nem csak a saját sírjáról hengerítette el a követ, hanem minden sírról! Ő magát a Halált győzte le, azt a Halált, ami magába foglalja a te halálodat is, meg az enyémet is. A Szentírás olyan csodálatos plasztikussággal nevezi Jézust így: „a halottak közül az elsőszülött” (Jel 1,5) A Bibliában elsőszülött az, aki az anyaméhet megnyitja. És Jézus azért elsőszülött a halottak közül, mert az Ő élete megnyitotta a halált. Jézus megnyitotta a halál bezárt kapuját. (...) Ami akkor húsvét reggelén történt, az nincs befejezve, az még csak a kezdet, aminek folytatása van. A feltámadás olyan cselekedete Jézusnak, ami most is folyamatban van, még nem teljesen kész, még hiányzik belőle valami: az Ővéinek a feltámadása és az élete. Jézus most azon munkálkodik, hogy az Ő feltámadásába minket is belevonjon, az Ő feltámadásának az ereje minket is magával sodorjon, az Ő feltámadása és élete a mi feltámadásunk és életünk is legyen! (Joó Sándor: Kicsoda szabadít meg?, Budapest, 2004, 73. oldal)

      Így támaszt bennünket új életre az ő feltámadása. Így teljesedik be az ő ígérete: ti is élni fogtok. Ti, akik tanítványai vagytok, akik keresitek Őt, akár még a holtak között is, mint az asszonyok. Akik ezen a húsvéton is oda tudtok futni lélekben a Jézus sírjához, hogy lássátok, tényleg igaz az örömhír, amit mondanak, hogy feltámadott Jézus. Tagadó Péterként futsz, hányszor esünk el a hűség útján, hányszor szembesülünk azzal, hogy bár még a halálba is követnénk Őt, de erőtlenek vagyunk, nem csak a test, de a lélek is. Vagy szeretett tanítványként, aki naponként éled át életed apró, hópehelyni csodáiban, milyen nagy Isten kegyelme rajtad. Vagy keresheted őt őszintén kimondott kétellyel, mint Tamás: semmiképpen el nem hiszem, ha nem látom.

      Milyen jó, hogy Jézus most is megszólít: ti is élni fogtok! Ő erre a zálog, a biztosíték. Bár tudnánk most is elébe borulni a Krisztus-látás csodálatos bizonyosságával ezen az ünnepen is, mint Tamás, s mondani: „Én Uram és én Istenem!” Majd tovább menni, s mondani mindenkinek, akivel találkozol: Láttam az Urat, az én feltámadott és örökké élő Uramat, aki nekem azt mondta: élni fogsz, s azt akarja, hogy te is élj! Hogy te is, én is, mindenki együtt tudjuk mondani Pál apostollal: „Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem és önmagát adta érettem.” (Gal 2,20) Ámen. 

 

Szilágyi Zoltán, lelkipásztor, Szilágyszentkirály-Nagymon.

 
HARANGSZÓ

KLIKK A BANNERRE

 

 
INGYEN KÉPESLAP SZERETTEINEK
 
TEMPLOMUNK

 
HARANGSZÓ REFORMÁTUS ÚJSÁG
 
PRÉDIKÁCIÓK
 
ADVENT
 
ÉRDEKESSÉGEK
 
CHAT , TÁRSALGÓ
 
 
 
NÉVNAPOK

 

 
EGYHÁZI ZENE VIDEÓK
 1. HINNI TANÍTS URAM
 2. Szívemet hozzád emelem !
 3. Ó Sion, ébredj !
 4. Aki nékem megnyiltál
 5. Az Úr csodásan működik
 6. Isten szívén megpihenve...
 7. Az Úr csodásan működik
 8. Erős vár a mi Istenünk
 9. Óh mi hű barátunk, Jézus
 10. Ne félj !
 11. Velem vándorol
 12. 111-es Zsoltar, Davide
 13. 139-es Zsoltar
 14. 145.Zsoltar-David zsoltara
 15. A világ Megváltója
 16. Az ajtód előtt állok!
 17. Ki Istenének átad mindent !
 18. Maradj velem!
 19. Szózat
 20. Óh, mily kedves név
 21. Ady: Karácsonyi rege
 22. Boldog ember !
 23. Uram áldalak !
 24. Jézus, te égi szép !
 25. Jöttem Jézusom...
 26. Szelíd szemed Úr Jézus
 27. Vágyom én
 28. Lelki probáimban !
 29.  

 
ITT A TE GÉPED

IP

 
A LEGFRISSEBB HÍREK
 
KURZOR
Free Angel ani MySpace Cursors at www.totallyfreecursors.com

 
JELENLEG

LÁTOGATÓ VAN ITT

 
KÓRUS
 
EMAIL

              

 
KERESZTYÉN FILMEK

KERESZTYÉN FILMEK

 

Mózes I. rész

Mózes II. rész

Dávid I. rész

Dávid II. rész

Ábrahám 

Jákob

József I. rész 

József II. rész

Jézus története 

A Jelenések Könyve 

Pál apostol élete 

Apostolok cselekedetei 

Eszter Könyve

Mária Magdolna története

Jézus és a szamariai asszony

 

Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!