HEGYKÖZCSATÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG
WEBSITE TRANSLATE
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
IMAHÉT 2016
 
IMAHÉT 2014
 
IMAHÉT 2013
 
IMAHÉT 2012
 
HEGYKÖZCSATÁRI IMAHÉT 2011
 
HEGYKÖZCSATÁRI IMAHÉT 2010
 
KONFIRMÁLÁS 2012
 
NŐSZÖVETSÉGI ZÁSZLÓAVATÁS
 
KARÁCSONY 2009
 
FŐMENÜ
 
HASZNOS LINKEK
 
KAPCSOLÓDÓ LAPOK
 
BLOG
Friss bejegyzések
2010.03.09. 18:41
2009.02.11. 20:00
Friss hozzászólások
 
ÓRA
 
NAPTÁR
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
LÁTOGATOTTSÁG
Indulás: 2007-12-29
 
SZÓTÁR
 
PPS - EK
 1. PPS – ek EGYHÁZI 1
 2. PPS – ek EGYHÁZI 2
 3. PPS – ek ÉRDEKES 1
 4. PPS – ek ÉRDEKES 2
 5. PPS – ek ÉRDEKES 3
 6. PPS – ek ÉRDEKES 4
 
INNEN VOLTAK

counter
 
V. KÁRPÁT-MEDENCEI IMANAP

Tóth Zsigmond

 

Kárpát-medencei imanap

 

     December 6-án, vasárnap délután 15 órakor a Lórántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ Múzeum termében tartotta imanapját a KREK  Bihar-i egyházmegye Nőszövetsége.

     2005-ben, Debrecenben határozták el a nőszövetségi találkozón, hogy minden év december első vasárnapján imanapot tartanak a magyar népünkért. Ezt a gondolatot és elhatározást a 2004. december 5-i népszavazás indította el, a kirekesztő szavazás miatti elkeseredésből született az összetartásért, egymás iránti szeretetért imádkozók napja.

      Ebben az évben a Horvátországi Református Nőszövetség készítette az imanapi programfüzetet. „Köszönjük azoknak, akik vállalták volna a velünk és a többi határon túli testvérünkkel a közösséget! Akik ezt nem tették azok felé is szeretettel, és megbocsátással fordulunk. Tegyük azt, amit Pál a filippibeliekhez ( 3, 14-ben) ír: „ami mögöttem, van, azt  elfelejtve, ami pedig előttem, van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.” - írja köszöntő beszédében Andel Ilona Hedvig.

      Csomay Piroska a Bihari egyházmegye Nőszövetségének elnöke köszöntötte elsőként a mintegy száz résztvevőt, majd a 90. Zsoltár eléneklését követően Gavrucza Nagy Emese síteri lelkipásztor hirdette az Igét a Jeremiás 29, 7 alapján: „És igyekezzetek a városnak jólétén, a melybe fogságra küldöttelek titeket, és könyörögjetek érette az Úrnak; mert annak jóléte lesz a ti jólétetek.”

      A babiloni fogságban lévő Jeruzsálem népének az Isten azt üzeni Jeremiáson keresztül, hogy ne csüggedjenek el, hanem engedelmes szolgaként viselkedjenek, próbáljanak erősek lenni, közösséget építeni, építsenek kerteket és éljenek annak gyümölcséből, így bátorítja Izrael népét, ami nekünk is szól, nekünk, akik ugyan kisebbségben vagyunk ott ahol otthon, vagyunk, ezért is erősödjünk meg közösségeinkben.

       Hetven esztendő a rendelt idő és kiszabadítja, hazaengedi Jeruzsálem népét a babiloni fogságból, akik sokat megtapasztalva munkálkodnak Jeruzsálem fellendítésében, de sajnos mi a mai helyzetben bizonytalanul várjuk a kiszabadítást a nyomorúságos állapotból, de eljön a kiszabadulás ideje, mert Isten irányítja a mi életünket, és Ő tudja, mikor jön el annak az ideje.

       Az igehirdetés előtt, alatt és azt követően református énekeket énekeltek az asszonyok Kiss Huba Ernő kántorizálásával.

Az Istentiszteletet követően csendes ima következett a családokért, az egyházért és magyarságunkért.

 

A horvátországi reformátusok

 

       Ahhoz hogy a jelenlévők nagyobb betekintést nyerjenek  Horvátországról nt. Veres Kovács Attila lelkipásztor, házigazda és Szabó József Levente segédlelkész egy diavetítéssel egybe kötött tájékoztatást mutattak be sok színes képpel és magyarázattal. A mai napig látható és érezhető az önállósodási háború nyomai, de elindult jó  irányba  egy fejlődési folyamat a szorgos munka és összetartás következménye képpen.

      Az alig fél Erdélynyi országban a 90-es éveket megelőzően több mint 200 gyülekezetet tartottak nyílván, ami sajnos a háborúnak köszönhetően nagyon megcsappant, sok magyart elhurcoltak vagy a családok elmenekültek. Jelenleg alig 2000 lelkes a horvátországi magyar református közösség, de azok is megosztottan élnek, egyik reformátusabbnak tartja magát, mint a másik így két Egyházkerületben tömörülnek. Az egyik Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyháznak, hívják magukat alig 700 lélekkel 5 egyházközségben, míg a másik Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház mintegy 1300 lélekkel. Elszomorító látni és tapasztalni az alig maréknyi kis magyar református közösségnek ezen széthúzását. Láthatjuk, hogy nem minden esetben és nem mindenütt tartanak össze a szórványban élő magyarok, reformátusok, sajnos!

       A számbavételt Csomay Piroska Bihari egyházmegye nőszövetségének elnöke és Berkes Katalin alelnök végeztek,majd az elnök asszony felolvasta  Bogya Kis Mária a KREK Nőszövetségének üzenetét az imanapon megjelent nőtestvéreknek, majd gyönyörű szép verseket hallhattunk az élesdi Karácsony Ilonától, a Nagyvárad-szőllősi gyülekezethez tartozó Vas Etelkától és Csomay Piroska elnök asszonytól.

      Berkes Katalin, tenkei lelkipásztorné, a bihari egyházmegye nőszövetségének alelnöke egy nagyon érdekes előadást tartott, “Hogyan olvassuk a Bibliát” címmel.

A saját tapasztalataira épített nagyon érdekes útmutatást sok kisebb történettel tűzdelte meg. Megtudhattuk, hogy bizony nem is olyan könnyű a Biblia olvasása, mert nem elég azt szó szerint olvasni, érteni is kell azt, amit olvasunk, úgymond látni kell a sorok közt.

    A lelkipásztorné asszony javaslata, hogy a Biblia olvasását az Újszövetséggel kezdjük, és miután elolvastuk és megértettük, azt azután kezdjük el az Ószövetséget olvasni.

     A szép és hasznos útmutatást követően perselyes adakozás következet, amelyet teljes egészében a Horvátországi református egyháznak ajánlottak fel.

       Az Imanap befejeztével szeretetvendégségben részesítették a jelenlévőket. Sok szép képeslapot, könyvjelzőt, kulcstartót stb. lehetett vásárolni az alkalmi standnál, Fazakas Ferenc a Lórántffy Zsuzsanna Gimnázium iskolalelkésze jóvoltából.

     Igazi lelki táplálékkal gazdagodtak és térhettek haza szeretteik körébe mindazok, akik részt vettek az Imanapon, azok, akik nem jöttek el, sajnálhatják, mert annyival is szegényebbek lettek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
HARANGSZÓ

KLIKK A BANNERRE

 

 
INGYEN KÉPESLAP SZERETTEINEK
 
TEMPLOMUNK

 
HARANGSZÓ REFORMÁTUS ÚJSÁG
 
PRÉDIKÁCIÓK
 
ADVENT
 
ÉRDEKESSÉGEK
 
CHAT , TÁRSALGÓ
 
 
 
NÉVNAPOK

 

 
EGYHÁZI ZENE VIDEÓK
 1. HINNI TANÍTS URAM
 2. Szívemet hozzád emelem !
 3. Ó Sion, ébredj !
 4. Aki nékem megnyiltál
 5. Az Úr csodásan működik
 6. Isten szívén megpihenve...
 7. Az Úr csodásan működik
 8. Erős vár a mi Istenünk
 9. Óh mi hű barátunk, Jézus
 10. Ne félj !
 11. Velem vándorol
 12. 111-es Zsoltar, Davide
 13. 139-es Zsoltar
 14. 145.Zsoltar-David zsoltara
 15. A világ Megváltója
 16. Az ajtód előtt állok!
 17. Ki Istenének átad mindent !
 18. Maradj velem!
 19. Szózat
 20. Óh, mily kedves név
 21. Ady: Karácsonyi rege
 22. Boldog ember !
 23. Uram áldalak !
 24. Jézus, te égi szép !
 25. Jöttem Jézusom...
 26. Szelíd szemed Úr Jézus
 27. Vágyom én
 28. Lelki probáimban !
 29.  

 
ITT A TE GÉPED

IP

 
A LEGFRISSEBB HÍREK
 
KURZOR
Free Angel ani MySpace Cursors at www.totallyfreecursors.com

 
JELENLEG

LÁTOGATÓ VAN ITT

 
KÓRUS
 
EMAIL

              

 

ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen