HEGYKÖZCSATÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG
WEBSITE TRANSLATE
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
IMAHÉT 2018
 
IMAHÉT 2016
 
IMAHÉT 2014
 
IMAHÉT 2013
 
IMAHÉT 2012
 
HEGYKÖZCSATÁRI IMAHÉT 2011
 
HEGYKÖZCSATÁRI IMAHÉT 2010
 
KONFIRMÁLÁS 2012
 
NŐSZÖVETSÉGI ZÁSZLÓAVATÁS
 
KARÁCSONY 2009
 
FŐMENÜ
 
HASZNOS LINKEK
 
KAPCSOLÓDÓ LAPOK
 
BLOG
Friss bejegyzések
2010.03.09. 18:41
2009.02.11. 20:00
Friss hozzászólások
 
ÓRA
 
NAPTÁR
2020. Június
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
LÁTOGATOTTSÁG
Indulás: 2007-12-29
 
SZÓTÁR
 
PPS - EK
 1. PPS – ek EGYHÁZI 1
 2. PPS – ek EGYHÁZI 2
 3. PPS – ek ÉRDEKES 1
 4. PPS – ek ÉRDEKES 2
 5. PPS – ek ÉRDEKES 3
 6. PPS – ek ÉRDEKES 4
 
INNEN VOLTAK

counter
 
KERESZTYÉN ÉNEK VIDEÓK
 
TE ERŐT ADSZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 
MÁRAMAROSI KIRÁNDULÁS

 

 

Hegyközcsatáriak látogatása a máramarosi havasokban

Tóth Zsigmond-Béla

   Már régóta tervezi a hegyközcsatári református lelkipásztor Miklós Csaba, hogy egy kirándulást szervez a gyülekezet számára, megismerkedni az ország északi részének nevezetességeivel, hiszen ott is nagyon sok látnivaló van.

     A tervet tett követte, így július 27-én szombaton reggel öt órakor, amikor a hegyközcsatári kakasok  még csak ébresztgették a település lakosait, az ötven főből álló csoport elindult egy jól megérdemelt kirándulásra,az aratást követően..

      Utunk hajnali órái az érmelléken vezetett át míg elértük Nagykárolyt, az útirányunk baloldalán láthattuk a híres Károlyi kastélyt, amelyet egy szép és díszes park vesz körül.

     Úti célunk első megállója Vámfalu volt, ahol a helyi református lelkész házaspár Balla Gábor fogadott és kalauzolt bennünket elsőként a helyi kerámikus műhelybe, ahol a házigazda szívélyesen mutatta meg számunkra hogyan is lesz egy maréknyi agyagból egy szép virágváza. Ma már csak egy mester, Istvánfi Géza műveli Vámfaluban az fazekasságot. Néhány tehetséges fiatalnak próbálja átadni a szakma titkait. Száz éve az avasi Vámfaluban a lakosság nagyobb része még a fazekasságból élt. Még három-négy évtizede is legalább tizenöt-húsz portán forgott Vámfaluban a korong. Ezt követően betértünk a református templomban, ahol a lelkipásztor beszélt a település és a helyi reformátusok életéről történelmükről.   A református templom az egyetlen olyan hely Vámfaluban, ahol a magyarság rendszeresen találkozik: egyéb fórum nincs az avasi településen a magyarok számára. Vámfalu azon ritka gyülekezetek közé tartozik, amelyet nem az elöregedés jellemez: a tagok mintegy 40 százaléka a fiatal korosztály képviselője. Vámfalu református gyülekezete 871 lelket számlál. A magyar ifjak nyugati – francia, olasz, portugál – vendégmunkából élnek, minden nyáron hazatérnek és rendszeresen tartják a kapcsolatot a református közösséggel. A rendszeres biblia órákra 90 gyerek jár. Az IKE (Ifjúsági Keresztyén Egyesület) minden héten foglalkozást tart.

     Alig néhány tíz kilométerre álltunk meg újra, Szaploncán, amely román település, a Magyar szót nem értik, vagy nem is akarják, de nem mehettünk el a településen úgy hogy ne látogassuk meg a híres “vidámtemetőt”, hiszen a  falu a Vidám temetőről nevezetes. A nyolcszáznál is több fakeresztet 1935-től 1977-es haláláig Stan Ioan Pătraș fafaragó, később tanítványa, Dumitru Pop-Tincu készítette tölgyfából és festette ki élénk színű (főleg kék) olajfestékkel. Nyelvjárásias-archaizáló, gyakran humoros sírfelirataik a halállal megbékélt elhunytak fiktív monológjai.  A fafaragónak a faluban emlékmúzeuma is van. Érdekes látvány volt számunkra.

     A Tisza vonalát követve jutottunk el  Máramarosszigetre. Az itt tett látogatásunk számomra legmaradandóbb élménye a helyi „Terror Házának” megtekintése volt. Először kissé ódzkodva léptem be az egykori börtönépületbe, ám kíváncsiságom hamar eloszlatta az ilyenkor bizonyára szokásos borzongást. Ebben nyilván szerepe volt a fogadószemélyzet kedvességének, Konrád Róbert idegenvezetőnknek valamint annak a ténynek, hogy ez a nem is oly régen még a kommunista rendszer kegyetlenkedéseiről hírhedt építmény, ma már sokkal inkább kegyhelyként funkcionál. Az épület előtt éppen jubileumi előadásra készültek ezért az árnyékban meghúzódva,széken ülve fagyit nyalogatva vártuk be társainkat, hogy a Gutin hegységet átszelve megérkezhessünk Nagybányára.

    A Gutin-hegység Európa leghosszabb vulkanikus hegyláncának része. A hegység a felszínre került magmából alakult ki kb. 15 millió éve. A gyakori fogazott, pengeéles sziklás ormok kihangsúlyozzák a hegység havasi jellegét.

   A Gutin legszebb részei: gerincének legmagasabb része a Nagy-Gutin (1443 m), nem messze tőle a kis Gutin hármas csúcsa, a Szekatura vulkáni sziklatornyai, majd a hegység szimbóluma a Kakastaréj, ami Romániában páratlan vulkáni képződmény.

   A Kakastaréj egy hatalmas berobbant kráter peremének maradéka. Fűrész éléhez hasonlító, bazaltos andezit sziklafal hossza 200 m. Függőleges, 150 m magas sziklafalában kardvágáshoz hasonló hasadások vannak, ami a sziklamászók kedvenc gyakorlótere.

Vulkáni eredeténél fogva a Gutin és környéke Románia színesfém bányászatának legjelentősebb területe.

     A kacskaringós szerpentineken végre Nagybányára értünk, ahol elsőként a Planetáriumot majd az Ásványtani múzeumot szerettük volna megnézni, de mire odaértünk akkora zárva voltak, ezért a csoport úgy határozott, hogy elfogyasztja a már előre megrendelt ebédjét Nagybánya Koltó felőli kijáratánál. Az ebéd és a vendéglátás kitűnőre vizsgázott, egy kis pihenő után jóllakva indultunk a híres Teleki kastélyhoz Koltó – Katalinba, ahol Nt. Varga Károly a Nagybányai Református Egyházmegye esperese, immár 37 éve helyi lelkipásztor fogadott bennünket a szép, impozáns református templom hűvösében. A kissé elfáradt csoport nagy odafigyeléssel hallgatta az esperes templomról szóló bemutatóját. Megtudtuk, hogy Koltó a Lápos folyó mentén fekvő falu Nagybányától mindössze 13 km-re található Máramaros megyében. A vidéket Kővárvidéknek nevezik, amelyhez 56 település tartozik.

    A falu lakossága homogén, hiszen az itt élő emberek magyar anyanyelvűek, akik nagyrészt a református egyház tagjai. Koltó első temploma valószínűleg 1565-ben épült, a jelenlegi templomon a munkálatok 1812-ben kezdődtek. 1826-ból származó jegyzőkönyv tanúsága szerint magas fatorony állt a templom előtt, benne két haranggal. 1828-ban épült fel a jelenlegi 21 m magas kőtorony, melyben 3 harang látható, a legrégebbit 1923-ben öntötték. Tűzvészek és valószínűleg talajmozgások miatt a templom többszöri renoválásra szorult. Karzatán lévő orgonáját a Wegenstein Lipót és Fiai cég készítette 1937-ben, jelenleg is működik.

   Ezt követően mindenki átvonult a templom melletti Teleki kastélyba, ahol idegenvezetőnk Kádár Helén mesélt a Teleki kastély hírességéről.

    A faluhoz köthető talán leghíresebb személy gróf Teleki Sándor, akinek sírja a község temetőjében található, az 1848-49-es szabadságharcban ezredesként hazájáért harcoló férfi a híres Teleki család tagja volt, akiknek kastélya az 1900-as években épült a településen.  Szintén a településhez köthető Petőfi Sándor, aki feleségével Koltón töltötte mézesheteit. Ezen időszak alatt születtek meg a Petőfi-lírák azon darabjai, amelyek irodalomtörténeti szempontból munkásságának egyik legfontosabb momentumai. A Petőfi-lírák keletkezési helyét, a híres somfát jelölte meg sírja helyéül Teleki Sándor, aki életének hátralévő részét a vesztes szabadságharc után Nagybányán töltötte.

   A kastélymúzeum szépen átalakított szobái között ott találjuk a híres Petőfi-Szendrei nászszobát is a csipkefából készült nászággyal, amelynek láttán valaki megjegyezte hogyan lehetett azon az ágyon aludni, amelynek hossza alig 160-165 cm hosszú, de ezt bízzuk a kedves olvasó fantáziájára.  A parkban három emlékmű is van a gróf Teleki Sándor, Petőfi Sándor és Szendrei Julia, valamint Liszt Ferenc szobrai, hiszen ő is sokat járt itt a kastélyban tudtuk meg az idegenvezetőnktől. Ugyancsak a parkban található a több mint 350 éves mocsári ciprus fa és az öreg tölgy, amely átvészelte a több évezred viszontagságait.

   A rövid  helyszíni történelem órát követően indultunk az alig pár kilométerre lévő Misztótfaluba, ahol a település híres nyomdásza Misztótfalusi Kis István (1650-1702), született. Vendéglátónk nt. Ecsedi Árpád lelkipásztor elmondta, hogy a misztótfalusi református templom mellett, a XVII században épült régi parókia épületében, 1991-ben múzeumot avattak, ahol emléket állítottak a település szülöttjének többek között Misztótfalusi Kis Istvánnak (1650-1702), is aki szinte egész életét a könyvnyomtatásnak szentelte. Elemi iskoláit még itt a faluban végezte, majd a kisdiák Nagybánya később Enyed felé vette útját. Tanulmányai végeztével Fogarason rektori állásig vitte, de egyre inkább felkeltette érdeklődését a könyvnyomtatás.

   1680-ban Hollandiába megy, ahol a Blaeu nyomdában megtanulja a betűmetszést-öntést és a nyomdai munkák minden fázisát, majd önállosítja magát.
Betűmetszőként többek között III. Cosimo Medici hercegnek es a vatikani nyomdának is szállított. Később nyomdászként is dolgozott Amszterdámban: holland, német, angol, svéd megrendeléseket teljesített. Alapítványt létesített a Hollandiában tanuló magyarok támogatására.
  Saját költségen elkészített amszterdami bibliakiadásában , a Szentírás egészét tartalmazó úgynevezett Aranyos Bibliában (1685) a Károli fordítást J. Coccejus értelmezésének alapján felülvizsgálta és új, logikus helyesírási rendszert alkalmazott. A maga pénzén adta ki Hollandiában Szenci Molnár Albert zsoltárfordításait (1868) és önálló Új Testamentomát (1687) is.

  A múzeum látogatást követően átvonultunk a református templomban, megcsodálhattuk a kívül-belül felújított Isten házát és megtudtuk, hogy  Misztótfalu, a hajdani Alsó-Tótfalú református templomát a katolikusok építették a XIII-XIV. század környékén. Boltíves templom volt, ám a boltíveknek mára nyoma veszett, csupán ajtókeretek, valamint a tabernakulum tartó kerete vészelte át a sokszoros átalakítást. A gótikus elemeket a déli bejárat ajtókerete és az ablakok őrzik. 1632-ben épülnek a templom keleti részének támfalai. 1717-ben a tatárok lerombolták a templomot, amelyet nemes bodoki Dániel János 1733-ban helyreállíttat. Akkor készül festett kazettás mennyezete is. Ezt a hívek 1911-ben bevakolt fehér mennyezetre cserélnek. 32 m magas tornya 1893-ban épült. Külső falán egy 1632-ben elhelyezett latin feliratú emléklap látható. A templomban két karzat van. Orgonáját 1886-ban, a bányai evangélikus egyház ajándékozta. A kerítés építésének, majd újraépítésének ideje ismeretlen. A templomban és templomkertben táblákkal emlékeznek a falu nagy szülöttjének, Misztótfalusi Kis Miklós nyomdász születésének illetve halálának 300 éves évfordulójára.

   Már kezdett a Nap elbújni a máramarosi havasok mögé amikor a fáradt de annál lelkesebb csapat kicsit elcsigázva elindult otthonaik felé sok élménnyel gazdagodva térhettünk haza szeretteink körébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
HARANGSZÓ

KLIKK A BANNERRE

 

 
INGYEN KÉPESLAP SZERETTEINEK
 
TEMPLOMUNK

 
HARANGSZÓ REFORMÁTUS ÚJSÁG
 
PRÉDIKÁCIÓK
 
ADVENT
 
ÉRDEKESSÉGEK
 
CHAT , TÁRSALGÓ
 
 
 
NÉVNAPOK

 

 
EGYHÁZI ZENE VIDEÓK
 1. HINNI TANÍTS URAM
 2. Szívemet hozzád emelem !
 3. Ó Sion, ébredj !
 4. Aki nékem megnyiltál
 5. Az Úr csodásan működik
 6. Isten szívén megpihenve...
 7. Az Úr csodásan működik
 8. Erős vár a mi Istenünk
 9. Óh mi hű barátunk, Jézus
 10. Ne félj !
 11. Velem vándorol
 12. 111-es Zsoltar, Davide
 13. 139-es Zsoltar
 14. 145.Zsoltar-David zsoltara
 15. A világ Megváltója
 16. Az ajtód előtt állok!
 17. Ki Istenének átad mindent !
 18. Maradj velem!
 19. Szózat
 20. Óh, mily kedves név
 21. Ady: Karácsonyi rege
 22. Boldog ember !
 23. Uram áldalak !
 24. Jézus, te égi szép !
 25. Jöttem Jézusom...
 26. Szelíd szemed Úr Jézus
 27. Vágyom én
 28. Lelki probáimban !
 29.  

 
ITT A TE GÉPED

IP

 
A LEGFRISSEBB HÍREK
 
KURZOR
Free Angel ani MySpace Cursors at www.totallyfreecursors.com

 
JELENLEG

LÁTOGATÓ VAN ITT

 
KÓRUS
 
EMAIL

              

 
KERESZTYÉN FILMEK

KERESZTYÉN FILMEK

 

Mózes I. rész

Mózes II. rész

Dávid I. rész

Dávid II. rész

Ábrahám 

Jákob

József I. rész 

József II. rész

Jézus története 

A Jelenések Könyve 

Pál apostol élete 

Apostolok cselekedetei 

Eszter Könyve

Mária Magdolna története

Jézus és a szamariai asszony

 

Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!